آیا برای یک ازدواج موفق باید سن زن هنگام ازدواج کمتر از سن مرد باشد؟
پایگاه تحلیلی خبری تلکسیران :یکی از مهمترین اتفاقات زندگی هر فرد ازدواج است. چرا که بیشتر عمر هر شخص در کنار همسرش سپری خواهد شد. هر انسانی برای ازدواج، معیارهای متفاوتی دارد. اما معیارهایی نیز وجود دارند که در اکثر نقاط دنیا و یا جامعه پذیرفته شده اند و تقریبا به صورت یک اصل یا چارچوب تبدیل شدهاند. یکی از این معیارها این است که سن مرد هنگام ازدواج باید بیشتر از سن زن باشد. امروزه اهمیت این مساله برای افراد زیادی مانند گذشته نیست. به گونهای که شاهد ازدواج هایی با سن بالاتر زن نسبت به مرد هستیم. آیا نادیده گرفتن این موضوع، میتواند بر روابط زوجها بعد از ازدواج تاثیر بگذارد؟ آیا این باور که در سطح جامعه پذیرفته شده است، باوری صحیح است؟ ما سعی داریم در این مقاله به درست یا غلط بودن این موضوع بپردازیم.
سن مناسب ازدواج
طبق مطالعات صورت گرفته بین سالهای 20 تا 30 زندگی، بهترین زمان برای همسر اختیار کردن است. در این فاصله زمانی، افراد به بلوغ کافی جسمی و روانی رسیدهاند، تحصیلات خود را تمام کرده اند و در بازار کار مشغول به فعالیت هستند. همچنین انسان در این سن شور، نشاط و انگیزه کافی جهت تشکیل زندگی را داراست. افراد در این دهه از زندگی خود، اهداف زندگی خویش را مشخص کرده و به دنبال تحقق بخشیدن به آنها هستند و در این میان نیاز به یار و همراه جهت تشکیل زندگی و ادامه مسیر را در خود مییابند. سن ازدواج میتواند طیف بسیار گستردهای داشته باشد. چون معیارهای فردی و اجتماعی هر شخص بر آن تاثیر دارد. اما به طور کلی ازدواج هم در سن پایین و هم در سن بالا می تواند مشکلات زیادی را با خود به همراه آورد.
بسیاری از افراد معتقدند هنگام ازدواج، سن مرد باید حدود 3 تا 5 سال بیشتر از سن زن باشد. علت این امر را این بیان میکنند که دختران زودتر به بلوغ جسمی، روانی و جنسی میرسند و درک بیشتری از اتفاقات و وقایع زندگی دارند؛ در صورتی که پسران حدودا 5 سال بعد از آن ها به این میزان از بلوغ دست پیدا میکنند. بنابراین حس مسئولیت پذیری در دختران زودتر از پسرها ایجاد میشود.
سن عقلی یا سن شناسنامه ای
مساله ای که در مورد سن مطرح می شود، تفاوت بین سن عقلی- عاطفی انسان با سن شناسنامهای است. ممکن است فردی سن عقلی-عاطفی بیشتر از سن شناسنامهای خود داشته باشد و یا برعکس. این موضوع بدان معناست که فرد وابستگی شدید به خانواده نداشته باشد و مشکلات و مسائل بوجود آمده را خود بتواند حل کند. برای مثال اگر شغل خود را از دست داد، توانایی پیدا کردن شغل جدید و حل مشکلات اقتصادی خود را داشته باشد. اگر سن عقلی مرد از سن عقلی زن کمتر باشد، به مرور نقش والد و فرزندی جای نقش زن و شوهری را خواهد گرفت. با این حال سن شناسنامهای نیز حائز اهمیت است. چرا که جسم ما تابع سن شناسنامهای ما خواهد بود.
شاید تفاوت سنی به صورتی که زن یک تا دو سال بزرگتر از مرد باشد چندان حائز اهمیت نباشد، اما تفاوت بیشتر از آن فرضا 10 سال ممکن است باعث بروز مشکلاتی به شرح زیر شود.
همانطور که گفته شد بلوغ دختران حدودا 5 سال زودتر از پسران است، بدین ترتیب خانمها به همان نسبت زودتر نیازهای جنسیشان فروکش میکند. بنابراین ممکن است سن سردی در روابط جنسی خانم با سن شور و اشتیاق مرد همزمان شود که این موضوع میتواند زمینه ساز بروز مشکلات زیادی شود.
هم چنین باید سن باروری زنان را نیز در نظر گرفت. بین سن 20 تا 40 سالگی سن مناسب باروری زنان است. بنابراین اگر سن زن بیشتر از مرد باشد، فرزندآوری باید خیلی زود صورت بگیرد؛ چرا که ریسک از دست دادن فرصت مادر شدن برای زنان بالا میرود. بنابراین شاید زوجین علی رغم میل خود و یا بدون داشتن شرایط مالی مناسب، ناچار شوند زمان فرزندآوری خود را تسریع ببخشند.
خانمها ممکن است به علت زایمان، زودتر طراوت جسمی و شادابی خود را از دست بدهند. در نتیجه اختلاف سن نامناسب، باعث برهم خوردن توازن فیزیکی و از بین رفتن موازنه در شکستگی صورت و اندام بین زن و مرد میشود. بنابراین این احتمال وجود دارد که بعد از زایمان سن خانم بسیار بیشتر از سن واقعیاش نشان داده شود.
آیا بزرگتر بودن زن از مرد باعث یک ازدواج ناموفق میشود؟
• در یک رابطه بیشتر از هر مولفهای درک طرفین از یکدیگر اهمیت دارد. زوجین باید شناخت و درک کافی از یکدیگر داشته باشند. تعداد زیادی از ازدواج ها وجود دارد که مرد از زن با تفاوتی معقول بزرگتر است؛ اما به دلیل اینکه زوجین به درک لازم از یکدیگر دست پیدا نکرده اند، ازدواج به جدایی ختم شده است. بنابراین تفاهم طرفین با یکدیگر بسیار تاثیرگذارتر است از سن زوجین.
• عشق و علاقه موضوعی مهمتر از سن است. عشق میتواند خیلی از مشکلات را برطرف کند و باعث شود بسیاری از مسائل که زمانی برای شخص یا جامعه اهمیت داشته است، امروز بی اهمیت جلوه نماید. اما توجه به این نکته ضروری است که اگر برای طرفین قبل از ازدواج سن ملاک انتخاب بوده است، اکنون آن را نادیده نگیرند و نسبت به این ملاک بیشتر فکر کنند. زیرا بسیار بعید است که طرز تفکر یک انسان بالغ به راحتی و آسانی تغییر یابد.
• در ازدواج فقط زن و مرد مطرح نیستند، ازدواج پیوند دو خانواده با یکدیگر است. بنابراین اگر خانوادهها نسبت به اختلاف سنی حساسیت دارند و از نظر آنها این مسالهی قابل توجهی است ، بهتر است قبل از ازدواج این مساله حل شود. چرا که ممکن است بعد از ازدواج هر کدام از زوجها مورد سرزنش خانوادهی خود قرار گیرد. و به این ترتیب دچار سردی و دلزدگی نسبت به شریک زندگی خود شود.
• به این نکته توجه کنید که همان قدر که سن بسیار پایین زن نسبت به مرد میتواند باعث بروز مشکلات در روابط زناشویی شود، سن خیلی زیاد او نیز نسبت به مرد میتواند زمینه ساز اختلافات زیادی شود. تفاوت سنی باید به اندازهای باشد که طرفین از نظر علایق، طرز فکر، ارزشها، روابط با دوستان و خانواده و مسائل دیگر به یکدیگر نزدیک باشند. فرقی نمیکند که خانم باشید یا آقا، تفاوت سنی فاحش میتواند در ازدواج برای شما مشکل ساز شود.
• سعی کنید قبل از ازدواج با یک روانشناس مشاوره کنید. روانشناس موضوع را از دیدگاههای مختلف بررسی خواهد کرد. ممکن است شما به یک وجه این قضیه نگاه نکرده باشید. روانشناس به شما کمک خواهد کرد تمام زوایا را بررسی و بعد انتخاب کنید.
نوشته: نیلوفر برجوئیان
نظر شما