به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج، بانک آینده نزدیک به یکساله در بورس بسته است و به تازگی دوباره تعلیق شده و سرمایه مردم بلوکه مانده است، حالا با توجه به اینکه بر اساس اطلاعات پرونده بانک آینده و ابلاغیه بانک مرکزی در تفویض اختیار رأی مالک واحد سهام بانک آینده توسط دیوان عدالت اداری که با دستور موقت تعلیق شده به نظر می رسد این بانک فعلا قصد بازگشایی ندارد.
روند اتفاقات یکساله گذشته بسیاری از گره ها را نشان می دهد، زیرا پیشتر بانک مرکزی در نامهای حق رأی مجموع ۶۰.۲ درصد از سهام مازاد بر سقف تعیین شده مجاز برای مالک واحد بانک آینده را به وزارت اقتصاد تفویض کرده بود، هرچند پس از این اقدام بانک مرکزی، سهامدار اصلی بانک آینده به مصوبه بانک مرکزی اعتراض کرد و شعبه ۳ دیوان عدالت اداری در رسیدگی به این شکایت براساس مفاد مواد ۳۴ و ۳۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری بدون ورود به ماهیت موضوع، قرار قبولی دستور موقت را صادر کرد بنابراین دستور موقت در همان تاریخ توسط بانک مرکزی و وزارت اقتصاد اجرایی شده است و بانک آینده به عنوان یک ابر بدهکار باید کفایت سرمایه خود را به حد مجاز برساند ولی سهامدار عمده تلاش دارد همچنان سرمایه خود را در ایران مال حفظ کند و از این طریق سهامداران بانک آینده زیان آن را به دوش بکشند.
تاثیر بدهی های بانک آینده بر شرکت های دیگر
در حال حاضر صورتهای مالی این شرکت نشان میدهد حدود ۸۰ درصد از مانده سرمایهگذاریهای شرکت به سهام بانک آینده اختصاص داشته است. با توجه به اینکه ریزشهای اخیر در نماد معاملاتی این بانک در تابلوی فرابورس و زیانده بودن بانک، سبد سرمایهگذاری بیمه رازی هم ریسکهای قابل زیادی را از این ناحیه تحمل میکند، هرچند روابط عمومی بیمه رازی واگذاری سهام بانک آینده در این شرکت را رد کرده است، اما به نظر می رسد بانک آینده مانند کشتی در حال غرق چند شرکت دیگر را قرار است زیر آب ببرد.
در واقع حدود ۱۹ درصد دیگر از مانده سرمایهگذاریها بانک آینده در بیمه رازی به سایر سهام، صندوقها و اوراق بهادار اختصاص یافته و تنها حدود یک درصد سبد سرمایهگذاری شرکت به سپردههای بانکی اختصاص یافته است. با این اوصاف عملیات سودآوری در بیمه رازی تا حد بسیار زیادی به نوسانات قیمتی سهام بانک آینده با نماد وآیند بستگی دارد.
از طرف دیگر ایران مال 500 میلیارد تومان جریمه ماده 100 داده و پایان کار دارد، اما تعیین تکلیف نمی شود در مورد فرمانیه مال هم ابتدا کمیسیون ماده صد رای به تخریب داده بود و بعد اعتراض در نهایت کمیسون رای به جریمه می دهد اما هنوز وضعیت این مال ها مشخص نیست.
چالش زیان انباشته مانع بازگشایی
در حال حاضر بانک آینده با نماد آینده پس از ماهها هنوز بازگشایی نشده و درگیر چالش زیان انباشته است، در حالی که ایران مال سال ۹۹ حدود ۱۱۸ هزار میلیارد تومان قیمت گذاری شده بود و بر اساس زیان بانک آینده این بانک به حداقل ۱۰ هزار درصد افزایش سرمایه نیاز دارد. برای بانکی که از بدو تاسیس تجدید ارزیابی نکرده است خیلی ها منتظر اعلام تجدید ارزیابی برای فرار از ورشکستگی بانک هستند و حتی برخی تصور می کنند که بانک آینده رکورد تجدید ارزیابی بانک ها را خواهد زد، زیرا ایران مال ۱۰۰ میلیارد سهم، فرمانیه مال ۴۲ میلیارد سهم، ارتباط فردا ۲ میلیارد سهم، گروه مالی آینده هیوا ۸ میلیارد سهم، بازرگانی اقتصاد کامیاران ۶ میلیارد سهم، آترینا نگین آسمان ۲.۳ میلیون سهم و کارگزاری بانک آینده ۱ میلیارد سهم از این بانک را در اختیار دارند که هر کدام از آنها دارایی های ارزنده ای را در اختیار دارند.
اما با توجه به اینکه بانک آینده درگیر مشکلات کلانی با بانک مرکزی و وزارت اقتصاد است، به نظر نمی رسد شرایط خوبی داشته باشد و حتی احتمال دارد در بانک های دیگر ادغام شود، زیرا از یک سو بخشی از سهام بانک را به شرکت های زیر مجموعه واگذار کرده اند و از سوی دیگر دارایی های بانک همچون ایران مال را به شرکت ها دیگر واگذار کرده اند و این مساله پیچیدگی های را به وجود آورده و بانک مرکزی نیز اعلام کرده باید به نسبت زیان انباشته، سهام این بانک باید به وزارت اقتصاد منتقل شود و همین مساله برگزاری مجمع عمومی بانک را به تعویق انداخته است.
بانک در سال ۹۷ زیانی بیش از یک هزار میلیارد تومان داشته است که این رقم زیان در سال ۹۸ به بیش از ۸ هزار میلیارد افزایش یافت و در سال ۹۹ و سال گذشته هم همین روند صعودی زیان ادامه داشته است. با این حال زیان انباشته بانک آینده در دوره مالی منتهی به پایان اسفند ۱۳۹۹، تقریبا ۲ برابر شده و به ۱۷ هزار میلیارد رسیده است.
صورت های مالی نشان می دهد که هزینه های مالی بانک آینده صفر و در طول یک سال مالی منتهی به سال ۹۹ هیچ درآمدی کسب نکرده است. همچنین بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی آن نیز صفر نشان می دهد. البته سایر درآمدهای و هزینه های غیرعملیاتی، اقلام متفرقه رقم بسیار ناجیزی است. علاوه بر صفر بودن درآمدهای عملیاتی بانک آینده در سال گذشته میزان دارایی های این بانک نیز در پایان سال مالی گذشته صفر درصد بوده است. همچنین ذخایر این بانک نیز صفر است. بندهای حسابرسی مربوط به عملکرد این بانک و شرکتهای زیرمجموعه آن از جمله مجتمع ایران مال بسیار زیاد است.
یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت توسعه بینالملل ایران مال که متعلق به بانک آینده است، با وجودی که تنها ۵ کارمند قراردادی در سال قبل، اما زیان انباشته ۱۶ میلیارد تومانی را به ثبت رسانده بود و هنوز اتفاقاتی که سه سال پیش رخ داده بود شفاف نشده است برای نمونه ۶۹ دستگاه خودروی اپتیما که قرار بوده از سال ۹۷ به نام این شرکت انتقال یابد، تعیین تکلیف نشده است.
نظر شما